Protomelas spilonotus 'Chitedze Rock'.jpg Protomelas taeniolatus 'Chitedze Rock'.jpg
Previous pageProtomelas taeniolatus 'Chitedze Rock'
Fotografija:

© by Ricky Ward

Rod: Protomelas
Biotop: Skalno okolje brez sedimenta. Živi na globinah od 5 do 10 m.
Običajna odrasla velikost: 18 cm / 15 cm
Priporočljiva velikost akvarija: 400 L
Ureditev akvarija: Akvarij naj bo minimalne dolžine 150 cm. Predvsem je pomembno, da imamo v ozadju čim več kamnov. Tudi po dnu akvarija je priporočljivo imeti čim več kamnov, pesek je pri teh ribah drugotnega pomena.
Zaradi precej velike znotraj vrstne agresivnosti je priporočljivo na enega samca naseliti 3 do 4 samice. Zaradi njihovega načina prehrane in robustnosti jih lahko imamo tudi skupaj z rastlinojedimi mbunami. Od ostalih ne-mbun pa pridejo v poštev ostrižniki iz rodu Protomelas, Copadichromis, Sciaenochromis in pa predatorji iz rodu Dimidiochromis, Tyrannochromis, Aristochromis...
Hrana: Rastlinojed. Ima pa v primerjavi z mbunami precej krajši prebavni trakt (le za 2x dolžino ribe). Zaradi tega, se precej alg izloči neprebavljenih. Lahko pa učinkovito prebavi lažje prebavljive kremenaste alge in razne mikroorganizme.
Agresivnost: Znotraj vrste zna biti precej agresiven, do ostalih vrst pa ni preveč teritorialen.

Protomelas taeniolatus 'Chitedze Rock'
Fotografija: © by Ricky WardPlease note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.