Petrotilapia microgalana 'Luwino Reef'.jpg Pseudotropheus perspicax 'Luwino Reef'.jpg Tropheops sp. 'chilumba' Luwino Reef.jpg
Previous pageTropheops sp. 'chilumba' Luwino Reef
Fotografija:

© by Mark Thomas

Rod: Tropheops
Biotop: Skalno okolje brez sedimenta (občasno tudi vmesno okolje in skalno okolje bogato s sedimentom). Živi na globini od 7 do 15 m.
Običajna odrasla velikost: 12 cm / 10 cm
Priporočljiva velikost akvarija: 400 L
Ureditev akvarija: Zagotoviti je potrebno dovolj skal in skrivališč, kamor se lahko poskrijejo šibkejši predstavniki, prav tako pa tudi odprta področja s peskom brez skal. Minimalna velikost akvarija naj bo 400 L in vsaj 120 cm dolžine. Ker so pri tej vrsti tudi samice precej agresivne, je priporočljivo na 1 samca naseliti vsaj 5-6 samic, da se ta agresija porazdeli. Priporočljivo jih je naseliti skupaj z drugimi robustnejšimi vrstami mbun, iz naslednjih rodov: Metriaclima, Pseudotropheus, Melanochromis, Cynotilapia...
Hrana: Rastlinojed. Spada med algojede mbune. Ima močne čeljusti s tesno prilagajočimi se zobmi, ki omogočajo, da pritrjene alge na podlago (Aufwuchs), zelo močno zagrabijo. Ko takole držijo alge se začnejo močno tresti in s tem iztrgajo alge iz podlage.
Agresivnost: Zelo agresivna znotraj vrste, kakor tudi do preostalih vrst.

Tropheops sp. 'chilumba' Luwino Reef
Fotografija: © by Mark ThomasPlease note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.