Mylochromis ensatus 'Mazinzi Reef'.jpg Mylochromis mola 'Mazinzi Reef'.jpg Nimbochromis livingstonii 'Mazinzi Reef'.jpg Nimbochromis polystigma 'Mazinzi Reef'.jpg Protomelas taeniolatus 'Mazinzi Reef'.jpg
Previous pageNext pageNimbochromis livingstonii 'Mazinzi Reef'
Fotografija:

© by Pete Barnes

Rod: Nimbochromis
Biotop: Plitve obalne vode in ustja rek, ponavadi zaraščena z Vallisnerio. Najdemo ga pa tudi v večjih globinah sedimentno bogatega skalnega okolja. Živi na globinah od 2 pa vse do 114 m.
Običajna odrasla velikost: 25 cm / 22 cm
Priporočljiva velikost akvarija: 800 L
Ureditev akvarija: Akvarij naj bo minimalne dolžine 200 cm. Predvsem naj bo dovolj plavalnega prostora, na dnu akvarija pa pesek. Priporočljivo je posamezna območja zasaditi (npr. z Vallisnerio), v ozadju pa naj bo čim več kamnov.
Na enega samca je priporočljivo naseliti 3-4 samice. Naselimo jih skupaj samo z robustnimi ostrižniki, npr. iz rodu Fossochromis, Chilotilapia, Cyrtocara in Taeniochromis. V poštev pa pridejo tudi razni predatorji kot so npr. Dimidiochromis compressiceps, Aristochromis chrstyi, Buccochromis Lepturus, Buccochromis Rhoadesii, Champsochromis Caeruleus, Exochochromis Anagenys, Tyrannochromis Macrostoma in Tyrannochromis Maculiceps.
Hrana: Mesojed. Prehranjuje se z ostalimi manjšimi ostrižniki. Glede na to, da mu njegova barva onemogoča, da bi se lahko uspešno skril in napadel plen iz zasede je razvil posebno tehniko lova. Tale riba se namreč bočno uleže na pesek in se dela mrtvega (tako lahko leži tudi po nekaj minut), ko ostale ribe menijo da več ni nevarnosti in priplavajo preblizu mimo nje, pa jih s sunkovitim gibom ujame. To tehniko lova si lahko pogledate spodaj na zadnjem videoposnetku.
Agresivnost: Zna biti občasno zelo agresiven, predvsem v času drstenja. Spada med predatorje zato ga ne naselimo skupaj z manjšimi vrstami ostrižnikov.

Nimbochromis livingstonii 'Mazinzi Reef'
Fotografija: © by Pete BarnesPlease note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.