TropicalC.jpg TropicalH.jpg Ruto.jpg
Previous pageZmrznjena hrana Ruto za mesojede afriške ostrižnikeArtemia (Brine shrimp)

Solinski rakci ali artemije sodijo v najstarejšo in najbolj primitivno skupino rakov. Artemij je veliko vrst in sojev iz različnih slanih področij našega planeta. Tudi kot ribja hrana imajo različne vrste drugačno hranilno vrednost.

Solinski rakci so prehransko zelo bogata hrana z visoko vsebnostjo beljakovin in karotenov pomembnih za rast in lepo obarvanost doraščajočih rib. Kljub temu, da živijo v izredno slanih področjih imajo sposobnost regulacije soli v telesu. Slanost rakcev je tako le okrog 0,9%. Slanost je torej primerljiva z ostalo zmrznjeno hrano, tako lahko oprane odmrznjene rakce brez strahu hranimo tako morskim kot sladkovodnim ribam.
Black musquito larvae

​Črne ličinke komarjev (Culex pipiens) so vsem poznani krvosesi, ki jajčeca odlagajo v stoječe vode, kjer se nato razvijejo ličinke. Najdemo jih lahko povsod v vodah, kjer ni rib. Ličinke dihajo atmosferski zrak, zato jih večinoma opazimo lebdeče na površini vode.

Če jih preplašimo z značilnim trzanjem pobegnejo v globino. Ličinke komarjev so vrhunska hrana za ribe, ki se v naravi hranijo s krilatimi insekti na površini vode in njihovimi ličinkami.
Bloodworm (Red musquito larvae)

Rdeče ličinke trzač (Chironomus plumosus) so bližnji sorodniki komarjev in koreter. Jajčeca odlagajo v stoječe ali tekoče vode, kjer se nato razvijejo ličinke, ki nato do preobrazbe živijo v mulju. Včasih tudi prosto plavajo z značilnim zvijanjem v obliki osmice. Zaradi hemoglobina so intenzivno rdeče barve. Hemoglobin jim pomaga pri skladiščenju kisika, zato ličinke preživijo tudi v vodi izrazito revni s kisikom.

Slaba lastnost trzač je, da preživijo tudi v zelo onesnaženih vodah, zaradi česar je izvor trzač kot žive hrane zelo pomemben! V preteklosti je večina zmrznjenih trzač dvomljivega porekla prihajala iz Azije in vzhodne Evrope, zato se jih ponekod še vedno drži sloves nevarne, onesnažene hrane. Na gojene trzače v nadzorovanih čistih razmerah bi bilo vsekakor škoda pozabiti, saj so za ribe ena najbolj slastnih hran z bogato hranilno vrednostjo.
Cyclops (Copepods)

Samooki (Cyclops strenuus) spadajo med planktonske rake. Veliki so do 1mm in v naravi žive v stoječih vodah večinoma skupaj z vodnimi bolhami. Prepoznamo ga po značilnih dveh vrečkah z jajčeci. Večkrat jih opazimo tudi v akvariju predvsem v filtru, kjer so varni pred ribami.

Zaradi majhne velikosti so primerni za hranjenje manjših vrst rib in mladic, rib z malimi usti in nevretenčarjev. Zaradi hranjenja z enoceličnimi algami so samooki bogati z ß-karotenom, ki pri ribah povzroča močnejšo rdečo in oranžno obarvanost rib.
Daphnia (waterflees)

Daphnia (vodne bolhe) so ena izmed najbolj znanih hran v akvaristiki.

So lahko prebavljiva hrana za vse akvarijske ribe zato lahko z njimi pogosto hranimo. Imajo manj beljakovin, a so bogate z vlakninami, ki so prav tako pomembne pri prehrani rib.
Gammarus

Postranice (Gammarus pulex) sodijo med višje rake. Telo je sploščeno, dolgo približno 10-15mm. Ime so dobile po značilnem bočnem plavanju. Živijo v hitro tekočih vodah bogatih s kisikom. Hranijo se z organskim drobirjem, kot so ostanki rastlin ipd. Ponavadi jih najdemo pod kamenjem ali med koreninami obvodnih in vodnih rastlin. Postranice so kvalitetna hrana za srednje ali večje vrste rib,vodne želve, itd.
Krill pacifica

Pacifiški krill (Euphausia pacifica) - mali krill, je kozici podobna vrsta rakca, ki v ogromnih količinah tvorijo velik del živalskega planktona Pacifika. Odrasel krill je velik povprečno 15mm. Kril je izredno bogata hrana z visokim deležem proteinov in nenasičenih maščobnih kislin. Pacifiški kril je odlična hrana tako za morske kot sladkovodne vrste rib.
Krill Superba

Antarktični kril (Euphausia superba) - veliki krill, je kozici podobna vrsta rakca, ki v ogromnih količinah tvorijo velik del živalskega planktona ledenih morij Antarktike. Ocenjujejo, da gre za eno najuspešnejših bitij na planetu, saj maso tega živalskega planktona ocenjujejo na 500 milijonov ton.

Odrasel antarktični kril je velik do 6cm. Za ribjo hrano lovijo mladi kril velikosti približno 2cm. Kril je izredno bogata hrana z visokim deležem proteinov in nenasičenih maščobnih kislin. Antarktični kril je odlična hrana tako za morske kot sladkovodne večje vrste rib, narezan pa seveda tudi za manjše.
Mysis (shrimps)

Planktonske kozice, Misidni rakci (Mysis) v avtohtonem okolju živijo v somornični vodi na bregu Črnega, Azovskega in Kaspijskega morja in v nekaterih manjših sladkovodnih celinskih jezerih. Je nočno aktivna vrsta, podnevi se skrivajo na dnu med kamenjem. Pogosto se tako razmnožijo, da jih je tudi podnevi videti kot velike "rdeče oblake" v vodi, predvsem v tujih - novih okoljih, kjer predstavlja kot invazivna vrsta veliko nevarnost.

Misidni rakci (Mysis) so v akvaristiki cenjeni kot ena najboljših hran, posebej za večje morske ribe, večino somorničnih vrst rib in za sladkovodne ostrižnike in nekatere druge večje akvarijske vrste rib.
Tubifex (Slodge worms)

Tubifeksi spadajo med kolobarnike in so bližnji sorodniki deževnikov in enhitrej. V naravi jih najdemo večinoma v tekočih onesnaženih vodah npr. v potokih, ki tečejo mimo klavnic, obratov za predelavo sadja ipd. Vidimo jih kot rdeče lise na muljastem dnu. Živijo v nekakšnih cevkah, v katere se ob nevarnosti umaknejo.

Zaradi hemoglobina so intenzivno rdeče barve. Hemoglobin jim pomaga pri skladiščenju kisika, zato preživijo tudi v vodi izrazito revni s kisikom. Tubifeksi iz onesnaženih voda so lahko za ribe izredno nevarni, ker so prenašalci mnogih bolezni, zato se jih drži sloves nevarne onesnažene hrane. Na gojene tubifekse v nadzorovanih čistih razmerah bi bilo vsekakor škoda pozabiti, saj so za ribe ena najbolj slastnih hran z bogato hranilno vrednostjo. Posebno dobrodošli so pri ribah, ki zavračajo vso drugo hrano.
White musquito larvae

Bele ličinke koreter (Corethra plumicornis in Corethra crystalinus) so bližnji sorodniki komarjev in trzač, le da slednje ne pikajo. Jajčeca odlagajo v stoječe vode, kjer se nato razvijejo ličinke. Ličinke so prozorne in so roparji, zato jih pogosto najdemo skupaj z vodnimi bolhami, saj se med drugim hranijo tudi z njimi. V naravi jih ne vidimo pogosto, ker v večjih količinah pridejo na površino ponoči in še to pozno jeseni in pozimi! Za dobro jim moramo šteti tudi to, da ličinke v naravi živijo le v zelo čisti vodi. Ličinke koreter so vrhunska hrana za ribe, ki se v naravi hranijo s krilatimi insekti na površini vode in njihovimi ličinkami.
Tropical Quintett

Komplet različne zmrznjene Ruto hrane, ki vsebuje:

- Solinski rakci (Artemia)
- Rdeče ličinke trzač (Chironomus plumosus) - Bloodworm
​- Črne ličinke komarjev (Culex pipiens)
- Bele ličinke koreter (Corethra plumicornis in Corethra crystalinus)
- Vodne bolhe (Dapnia pulex)


Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.