Hemitaeniochromis brachyrhynchus 'Boadzulu Island'.jpg 'Hemitaeniochromis' sp. 'insignis mumbo' Boadzulu Island.jpg Labeotropheus fuelleborni 'Boadzulu Island'.jpg Labeotropheus trewavasae 'Boadzulu Island'.jpg Labidochromis heterodon 'Boadzulu Island'.jpg
Previous pageNext pageLabeotropheus fuelleborni 'Boadzulu Island'
Fotografija:

© by Ad Konings

Rod: Labeotropheus
Biotop: Zgornji del skalnega okolja. Najraje imajo območja z večjim valovanjem.
Običajna odrasla velikost: 18 cm / 14 cm
Razlika med spoloma: Tako pri L. fuelleborni, kakor tudi pri L. trewavasae zasledimo tri osnovne barve samcev (odvisno od lokacije):
- v celoti modri (glede na lokacijo so lahko različni odtenki modre)
- modri po telesu, z oranžno do rdečo hrbtno plavutjo
- modri z rumeno, oranžno ali rjavkasto obarvanimi boki, trebuhom ali hrbtnim delom telesa
Samice L. fuelleborni in L. trewavasae pa so večinoma v OB varianti. V barvah OB samic najdemo v jezeru tudi samce (imenujemo jih MCAT), ki pa so zelo redki. Razlog je predvsem v tem, ker so veliko bolj izpostavljeni raznim predatorjem.
Priporočljiva velikost akvarija: 600 L
Ureditev akvarija: Zagotoviti je potrebno dovolj skal in skrivališč, kamor se lahko poskrijejo šibkejši predstavniki, prav tako pa tudi odprta področja s peskom brez skal. Minimalna velikost akvarija naj bo 600 L in vsaj 180 cm dolžine. Na enega samca je priporočljivo naseliti vsaj 3-4 samice. Ne naselimo pa v akvariju več kot enega samca, saj so znotraj vrste samci zelo agresivni. Priporočljivo jih je naseliti skupaj z drugimi robustnimi mbunami iz rodov: Pseudotropheus, Melanochromis, Metriaclima...
Hrana: Rastlinojed. V naravi se prehranjuje z algami, ki se trdno držijo podlage. Je tipičen "Aufwuchs" specialist. Značilno oblikovana usta, s katerimi se približa podlagi pod kotom 30°, mu omogočajo, da alge iztrga čim bližje podlagi. Tako oblikovana usta in nos mu tudi omogočajo, da prihrani precej na energije, saj ne rabi alg trgati iz podlage s tresenjem, kot to počnejo druge vrste. Da je vedno blizu podlage pa ima prednost tudi v tem, da jih močni valovi ne morejo odnesti.
V akvariju mu zagotovimo predvsem hrano z veliko vsebnostjo spiruline.
Posebnosti: L. fuelleborni je razširjen po celotnem jezeru Malawi. Na večini lokacijah ga najdemo skupaj s podobno a manjšo vrsto L. trewavasae. So pa lokacije, kjer najdemo samo L. fuelleborni (Mbenji) in lokacije, kjer najdemo samo L. trewavasae (Jalo Reef, Taiwanee Reef,...)
Agresivnost: Agresivna predvsem znotraj svoje vrste. Do preostalih vrst pa znajo postati agresivni predvsem v času drstenja, drugače pa so razmeroma tolerantni.Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.