Aristochromis christyi 'Luwino Reef'.jpg Chindongo sp. 'elongatus mphanga' Luwino Reef.jpg Cynotilapia aurifrons 'Luwino'.jpg Labeotropheus fuelleborni 'Luwino Reef'.jpg Labeotropheus trewavasae 'Luwino Reef'.jpg
Previous pageNext pageCynotilapia aurifrons 'Luwino Reef'
Fotografija:

© by Ad Konings

Rod: Cynotilapia
Biotop: S sedimentom bogato skalno okolje. Živijo na globinah od 3 do 40 m (večina pa se jih nahaja na globinah od 10 do 25 m)
Običajna odrasla velikost: Samci zrastejo do 9 cm, samice pa so za cm ali dva manjše. V akvariju lahko oboji zrastejo nekaj cm več (samci do 12 cm, samice do 10 cm).
Razlika med spoloma: Samci so večji in temnejši od samic, ki so bolj rjavkaste barve in imajo krajše in ne tako lepo obarvane plavuti.
Priporočljiva velikost akvarija: 300 L
Ureditev akvarija: Zagotoviti je potrebno zadosti kamnov z mesti za skrivanje (za vsakega samca vsaj eno majhno votlino). Imeti pa moramo tudi dovolj odprtega prostora za plavanje. Na dno akvarija, katerega minimalna dolžina naj bo 120 cm, nasujmo droben pesek.
Na vsakega samca naselimo 3-4 samice. Lahko pa jih imamo tudi v večjih skupinah (npr. 7 samcev in 15 samic). V primeru naselitve večih samcev, to storimo na začetku, saj je lahko kasnejše dodajanje odraslih samcev, zaradi velike agresivnosti znotraj vrste in že vzpostavljenih teritorijev zelo problematično. Ker se prehranjuje, v nasprotju z drugimi mbunami, v glavnem s planktom, je priporočljivo, da jih naselimo z drugimi vsejedimi mbunami, ki imajo iste prehranjevalne navade. Pri tem bodimo pozorni, da ne naselimo takih vrst, katerih samci so zelo podobni tej vrsti (C. zebroides, Metriaclima zebra,...), saj bodo do takih vrst samci C. aurifrons še posebej agresivni (podobno kot do samcev znotraj svoje vrste).
Hrana: Vsejed. Samice in neteritorialni samci se v glavnem prehranjujejo s planktonom, medtem ko teritorialni samci, ki branijo svoj teritorij (jamo), ostanejo blizu svojega teritorija, ki ga branijo in se prehranjujejo iz aufwuchsa (algami in raznimi mikroorganizmi, ki živijo v aufwuchsu).
Posebnosti: Zelo podobna je vrsti Cynotilapia zebroides od katerih pa so za nekaj cm večji (cca. 2 cm). C. aurifrons je v jezeru precej manj razširjena kot C. zebroides.
Agresivnost: Agresivna tako znotraj vrste, kakor tudi do preostalih vrst. Agresivnost se kaže predvsem pri branjenju teritorijev (jame) samcev.

Cynotilapia aurifrons 'Luwino Reef'
Fotografija: © by Mark Thomas


Cynotilapia aurifrons 'Luwino Reef'
Fotografija: © by Ems-Vechte-Aquaristik


Cynotilapia aurifrons 'Luwino Reef'
Fotografija: © by Ems-Vechte-Aquaristik


Cynotilapia aurifrons 'Luwino Reef'
Fotografija: © by Larry Johnson


Cynotilapia aurifrons 'Luwino Reef'
Fotografija: © by Larry Johnson


Cynotilapia aurifrons 'Luwino Reef'
Fotografija: © by Ciklidi Stara Pazova Vladimir


Cynotilapia aurifrons 'Luwino Reef'
Fotografija: © by Mange Hallin
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.