0.jpg Abactochromis labrosus 'Metangula'.jpg Aulonocara stuartgranti 'Metangula'.jpg Copadichromis parvus 'Metangula'.jpg
Previous pageNext pageAbactochromis labrosus 'Metangula'
Fotografija:

© by Jan Thoma

Rod: Abactochromis
Biotop: Vmesno okolje v relativno plitvi vodi. Večino časa se skriva v raznih jamah in ga le redko vidimo izven njih.
Običajna odrasla velikost: Samci lahko dosežejo velikost do 17 cm.
Priporočljiva velikost akvarija: 400 L
Ureditev akvarija: Zagotoviti je potrebo dovolj kamnov, ki jih oblikujemo tako, da je čim več mest za skrivanje.
Na enega samca naselimo nekaj samic. Zaradi velike agresije znotraj vrste (samci) ni priporočljivo naseliti več kot enega samca.
Hrana: Mesojed (carnivore). Spada med predatorje. Prehranjuje se z večjimi nevretenčarji in mladicami mbun. Njegovo sploščeno telo mu omogoča, da se pri lovlenju plena (mladic) splazi skozi zelo ozke prehode (razpoke skal), usta pa, da plen dobesedno posrka.
Agresivnost: Znotraj vrste znajo biti agresivni, do preostalih vrst pa so v glavnem tolerantni.
Posebnosti: Tale mbuna je bila dolgo časa uvrščena v rod Melanochromis. Kasneje pa je bila razvršena v samostojni rod Abactochromis, v katerem je edini predstavnik. Od Melanochromisov se loči predvsem po značilnih ustih in pa slabo vidnih vertikalnih linijah (Melanochromisi vertikalnih linij nimajo, imajo pa izrazite horizontalne linije). V akvaristiki je med Malavi mbunami ena izmed najmanj pogostih in jo je tudi težje dobiti. V naravi pa jo je sicer možno najti okrog celega jezera Malavi, je pa prisotna v manjšem številu.

Abactochromis labrosus 'Metangula'
Fotografija: © by Jan Thoma

Abactochromis labrosus 'Metangula'
Fotografija: © by Jan Thoma

Abactochromis labrosus 'Metangula'
Fotografija: © by Elton PanagiPlease note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.