Labeotropheus trewavasae 'Metangula'.jpg Maylandia aurora 'Metangula'.jpg Maylandia estherae 'Metangula'.jpg Maylandia zebra 'Metangula'.jpg Melanochromis mossambiquensis 'Metangula'.jpg
Previous pageNext pageMaylandia estherae 'Metangula'<br><font color=gray>Metriaclima estherae 'Metangula'</font>
Fotografija:

© by Ad Konings

Rod: Maylandia
Biotop: Skalno okolje. Živi na globinah okoli 5 m.
Običajna odrasla velikost: 14 cm / 11 cm
Priporočljiva velikost akvarija: 300 L
Ureditev akvarija: Zagotoviti je potrebno precej kamenja z mesti za skrivanje. Na enega samca je priporočljivo naseliti 3-4 samice. Lahko jih imamo tudi v skupinah (npr. 3 samci in 9 samic). Spada med agresivnejše mbune, zato jo je za zmanjšanje agresije priporočljivo naseliti skupaj z drugimi robustnejšimi algojedimi mbunami.
Hrana: Vsejed. V naravi se prehranjuje z algami, v akvariju ji tekne vsa hrana (kosmiči, granule, zmrznjena hrana), ki pa ji je potrebno dodajati spirulino in koščke alg.
Posebnosti: Maylandia estherae živi v skalnem okolju na vzhodni obali jezera Malavi. Najdemo jo na naslednji območjih: Chilucha Reef, Minos Reef, Nkhungu Reef in Gome. Samci te vrste so čudovite modre barve, medtem ko so samice bež rjave oz. oranžne barve (samice 'Minos Reef'). Belo-pink obarvani samci so zelo redki in jih najdemo samo na območju Minos Reef. Prav tako so v jezeru zelo redki oranžno-rdeči samci, ki so najpogostejši v naših trgovinah, v jezeru pa predstavljajo le 1% vseh samcev M. estherae. V naših akvarij pa je slika ravno obrnjena, saj so ravno ti oranžno-rdeči samci najbolj pogosti. Razlog je v linijski vzgoji teh samcev skozi desetletja akvaristike, tako da so bili s selekcijo sproducirani le ti samci. Pri M. estherae je kar pogosta tudi OB varianta, ki pa je precej pogostejša pri samicah, kot pri samcih.
Agresivnost: Znotraj vrste so agresivni, do preostalih vrst pa v glavnem tolerantni, občasno pa tudi rahlo agresivni.Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.