LEDTC420.jpg Bloat.jpg BloatENG.jpg FishTransport.png
Previous pageNext pageBloat (SLO)

Bloat je ena izmed najpogostejših bolezni pri afriških ostrižnikih. Pogosto vidimo tudi napisano Malawi Bloat, ampak to je blozen, ki ne prizadene samo Malawi ostrižnike, ampak tudi tiste iz jezera Tanganyika in Victorija. Bolj dovzetni za tole bolezen pa so predvsem rastlinojedi afriški ostrižniki.

Ta bolezen ima nekako več faz, ki si kronološko si sledij takole:
1. faza: Prvi simptom pojava bolezni je ponavadi izguba apetita. Ostrižniki začnejo ali popolnoma zavračati hrano in je sploh ne sprejmejo ali pa jo vzamejo v usta in nato izpljunejo. Če v tem stadiju ne zdravimo takoj, potem hitro sledijo ostali sekundarni simptomi.
2. faza: V tej fazi te bolezni se poleg prvotnih simptomov (opisanih prej) pojavi še hitrejše dihanje, kar lahko opazimo po hitrem odpiranju in zapiranju škržnih poklopcev ter pogostejšem odpiranju ust. Spremembe je opaziti tudi na blatu in sicer je to v tej fazi tanko in belo. Ribe pa se običajno tudi umaknejo stran od ostale skupine, ponavadi v kak skrit kotiček na dnu akvarija ali pa tik pod vodno gladino akvarija in tam skoraj mirujejo.
3. faza: Zadnja faza te bolezni je povečanje trebuha (od tod tudi ime bloat), ki povzroči tudi otekanje okrog zadnjične odprtine. Zelo pomembno je, da obolele ribe zdravimo takoj, ko se pokažejo že prvi simptomi, saj ko pride to te zadnje faze je ponavadi že prepozno in riba ponavadi umre v roku od 24-72 ur.

Pomembno je torej, da naše ostrižnike sproti opazujemo in reagiramo takoj, če je potrebno. Večina ostrižnikov (sploh Malawi) namreč takoj plane po hrani in če kaka riba začne zavračati hrano je to ponavadi prvi znak Bloata (razen seveda, če gre za samico, ki je začela nositi jajčeca).

Kdo oz kaj povzroča Bloat?

Glede tega je na internetu precej polemik, nekateri menijo, da je bakterijskega izvora, spet drugi pa, da povzročajo Bloat paraziti. Dejansko pa je oboje res, saj ima ta bolezen dejansko dve fazi. Pojav Blota je povezana z gastrointestinalno parazitsko infekcijo, ki ji sledi bakterijska infekcija.

Prva faza te bolezni je perioda, ko se začnejo paraziti v telesu ribe povečano razmnoževati. Vse ribe imajo drugače v telesu določeno število parazitov. In, če je sistem (akvarij), ki ga naseljujejo ribe stabilen in s tem tudi število parazitov stabilno, le ti ne povzročajo težav ostrižnikom. Če pa se ravnovesje v akvariju podere to povzroči znatno povečanje teh parazitov, posledica pa je padec imunskega sistema rib. O tem, kaj vse lahko povzroči podrtje ravnovesja, bomo napisali malo kasneje.

Druga faza sledi takoj zatem, ko se podre imunski sistem ostrižnikov, saj je to potem idealno okolje za nadaljevanje bakterijske infekcije. Bakterije nato kompletno uničijo imunski sistem ostrižnikov in si s tem omogočijo svojo lastno preživetje. V tej fazi bolezni se poškodujejo notranji organi ostrižnikov, predvsem jetra in ledvice. Slabenje teh organov vodi do ostalih sprememb pri ostrižnikih, najbolj opazno je otekanje trebuha okrog zadnjične odprtine. Zaradi slabega delovanja notranjih organov telesne tekočine ostajajo znotraj trebušne votline, kar povzroča otekanje. Popolna odpoved notranjih organov nato vodi v smrt ostrižnikov.

Vzroki za pojav Bloata?

Vzroki za pojav Bloata so različni. Najpogostejši pa so naslenji štirje:
1. Stres. Pri ostrižnikih ga lahko povzročijo različne stvari. Najpogostejši povzročitelji stresa so lovljenje ostrižnikov, transport, neprimerna prilagoditev na vodo, menjava vode (predvsem s tako, ki ni istih parametrov), izpostavitev agresiji drugih ostrižnikov, neprimerna ureditev akvarija (npr. premalo kamnov v primeru skalnih rib) in drugo. Izpostavitev stresu pri ostrižnikih povzroči padec imunskega sistema, kar je potem idealno za prekomerno namnožitev parazitov in bakterij, čemur potem sledi Bloat.
2. Slaba kvaliteta vode. Na krajši oz. daljši čas vpliva slaba kvaliteta vode negativno na zdravje ostrižnikov. Slaba kvaliteta vode je ponavadi posledica, preredkih menjav vode, prekomernega hranjenja ostrižnikov, preslabega prezračevanja akvarija, kar vodi potem do podrtja biološkega ravnovesja v akvariju. Povišani nitrati pa vplivajo negativno na zdravje ostrižnikov. Daljša izpostavitev slabi kvaliteti vode nato vodi do padca imunskega sistema ostrižnikov, kar je nato zopet idealno za prekomerno namnožitev parazitov.
3. Neprimerna prehrana. Je eden najpogostejših vzrokov pojava te bolezni. Pri nekaterih vrstah ostrižnikov (pri rastlinojedih) so prebavni organi in črevesje izredno dolgi, da lahko dobijo le ti največ hranil iz rastlinske prehrane. Če te ostrižnike hranimo z visoko proteinsko hrano, to ponavadi vodi v draženje sten prebavnega trakta in na koncu do zaprtja. To je potem zopet idealno za prekomerno razmnožitev parazitov in bakterij, sledi pa Bloat. Podobno se lahko zgodi, če te ostrižnike hranimo ustrezno a prekomerno in pa če rastlinojede ostrižnike hranimo z granulami oz. peleti. Če hranimo z granulami ali peleti le te obvezno prej namočimo v vodi in jih nato dajmo našim rastlinojedim ostrižnikom. Za izrazito rastlinojede ostrižnike je zato vsekakor primernejše hranjenje z lističi.
4. Sol (kuhinjska sol). Da bi akvaristi ponazorili čim idealnejše pogoje kakršni so v jezeru Malawi oz. Tanganyika, ponavadi dodajajo v vodo sol. Dodajanje kuhinjske soli (NaCl) pa ne bo imelo vpliv na višji pH vode, bo pa imelo negativne posledice na telo ostrižnikov in delovanje njihovih organov. Na ta način dodajanje soli (NaCl) direktno vpliva na zdravje ostrižnikov in ustvarja idealno okolje za prekomerni razvoj parazitov in bakterij.
Torej tak način dvigovanja trdote in pH ni primeren za naše ostrižnike. Zato, če že rabimo korigirati trdoto in pH naše vode, uporabimo raje kvalitetne komercialne produkte (npr. Seachem Cichlid Salt, Seachem Malawi/Victoria Buffer, Seachem Tanganyika Buffer...), ki kar najbolje ponazorijo naravne razmere v katerih živijo ti ostrižniki.


Zdravljenje

Ko opazimo, da je riba izgubila apetit je treba ukrepati takoj (če seveda to ni samica, ki nosi mladice).
Da so zdravila učinkovita, je namreč pomembno, da se bolezen odkrije dovolj zgodaj in da se zdravljenje začne takoj. Najpogostješa zdravila s katerimi naj bi se uspešno pozdravil Bloat v kolikor je odkrit dovolj zgodaj so Metronidazol, Clout in Octozin. Različni avtorji priporočajo malo drugačne postopke zdravljenja z omenjenimi zdravili. Spodaj so opisani nekateri postopki avtorjev, ki naj bi bili uspešni pri zdravljenju te bolezni.

Najpogostje uporabljeni zdravila Bloata - Metronidazol in Clout


1. Marc Elieson priporoča dva načina zdravljenja. Prvi je z uporabo zdravila Metronidazol, drugi pa z zdravilom Clout.
Pred zdravljenjem avtor priporoča zamenjavo 30% vode, povečanje prezračevanja vode in odstranitev biološkega filtrirnega materiala. Po zdravljenju naj bi se zamenjalo 50% vode. Priporoča tudi uporabo magnezijeve soli (MgSO4) in kuhinjske soli (NaCl) v razmerju 1:1. Ne podaja pa na žalost koliko te mešanice soli dodati na koliko vode.
Zdravljenje te bolezni z Metronidazolom naj bi potekalo takole: vsak drug dan dodamo 100 mg zdravila na 38 L vode. Zdravljenje z Metronidazolom ponavadi traja teden dni, saj si v tem času ostrižnik opomore, kar je opaziti po povrnitvi apetita. Ko se ribi povrne apetit avtor priporoča vmešanje tega zdravila v hrano.
Za zdravljenje te bolezni z zdravilom Clout pa priporoča naslednje:
- prvi dan raztopimo eno tableto na 38 L vode in potem raztopino počasi dodajamo v akvarij. Dodajanje mora biti postopno, tako da celotno raztopino dodamo v akvarij v razmaku 30 min. To je zelo pomembno, saj ima zdravilo zelo močan efekt.
- drugi dan zamenjamo 30-40% vode in dodamo isto količino zdravila kot prvi dan
- tretji dan zamenjamo 30-40% vode in dodamo isto količino zdravila kot prvi dan
Trije dnevi so ponavadi dovolj v primeru manjše infekcije, v primeru resnejše infekcije pa priporoča raztegnitev zdravljenja na 5 dni. Če so po 5-tih dnevih še vedno prisotni znaki Bloata, priporoča ponovitev postopka po dvo dnevni pavzi.
Avtor pravi, da je uporaba Metronidazola učinkovita le, če bolezen še ni preveč razširjena in se še niso pojavili znaki 2. faze te bolezni. Medtem ko je Clout bolj učinkovit, če je bolezen že v 2. fazi.

2. Ned Bowers priporoča, da če je le možno obolelo ribo ločimo v karantenski akvarij z biološko filtracijo in brez aktivnega oglja. Povečamo prezračevanje in dvignemo temperaturo na 28°C. Dodamo pa še dve žlički kuhinjske soli (brez joda) na 38 L vode. Zdravljenje poteka z uporabo zdravila Metronidazol takole:
- prvi dan raztopimo dve tableti Metronidazola na vsakih 38 L vode
- drugi dan zamenjamo 90% vode in dodamo dve žlički kuhinjske soli (brez joda) na vsakih 38 L vode (upoštevamo količino zamenjane vode) in dodamo 1 tableto Metronidazola na vsakih 38 L vode
Zdravljenje traja 7 dni in v tem času ponavljamo drugi korak vsak dan. Tudi ta avtor navaja, da je zdravljenje s tem zdravilom na tak način uspešno le, če se še niso pokazali znaki druge faze te bolezni. Uspeh zdravljenja je po njegovem mnenju nekje 50%.

3. Javier Suarez Santana pravi, da je imel uspeh pri zdravljenju te bolezni z kombinacijo naslednjih dveh zdravil: Metronidazol in Aquafuran. Preden začnemo z zdravljenjem je pomembno, da odstranimo biološki filtrirni material. zamenjamo 40% vode in povečamo prezračevanje. Njegov postopek je naslednji:
- prvi dan 1 g Metronidazola in 2g Aquafurana raztopimo na vsakih 100 L vode.
- drugi dan ponovimo postopek prvega dne
- tretji dan ponovimo postopek prvega dne
- četrti dan zamenjamo 40% vode
- peti in šesti dan ne naredimo nič
- sedmi dan začnemo postopek ponovno kot prvi dan
Po končanem zdravljenju zamenjamo 40% vode dva zaporedna dneva. V primeru, da je bolezen v naprednejši fazi avtor priporoča večje doze zdravil (4 g Metronidazola in 2g Aquafurana) ins sicer samo prva dva dneva zdravljenja.

4. Larry Soldani pravi, da je bil uspešen pri zdravljenju z Metronidazolom. Ne priporoča pa zdravljenja s Cloutom, ker naj bi bilo tole zdravilo preagresivno. Pred zdravljenjem je pomembno, da odstranimo biološki filtrirni material. Postopek je naslednji:
- prvi dan raztopimo 125 mg Metronidazola na vsakih 38 L vode
- drugi dan ponovimo isto kot prvi dan
- tretji dan zamenjamo 30% vode
- četrti dan raztopimo 125 mg Metronidazola na vsakih 38 L vode
- peti dan ponovimo isto kot četrti dan
- šesti dan zamenjamo 30% vode
Avtor dodaja, da so bile ribe tekom zdravljenja hranjene z hrano v lističih, ki so bili namočeni v vodi, kateri je bilo dodano 50 mg Metronidazola.

5. V 15. izdaji revije Tanganyika Magazyn podajajo še postopek zdravljenja s kombinacijo zdravil Octozin in Aquarium Treatment 9. Prednost teh dveh zdravil je, da ne vplivata na biološki filtrirni material in da sta popolno biorazgradljivi zdravili. Imata pa učinek le, če je bolezen odkrita v prvi fazi. Postopek pa je naslednji:
- prvi dan raztopimo 1 tableto Octozina na 22,5 L vode
- drugi dan ponovimo isto kot prvi dan
- tretji dan ponovimo isto kot prvi dan
- četrti dan dodamo 1 ml Aquarium Treatment 9 Anti Internal Bacteria na vsakih 10 L vode, ki naj bo raztopljen v vroči vodi, preden se doda v akvarij
- peti, šesti in sedmi dan ne naredimo nič
- osmi dan dodamo 1 ml Aquarium Treatment 9 Anti Internal Bacteria na vsakih 10 L vode, ki naj bo raztopljen v vroči vodi, preden se doda v akvarij
Da bo zdravljenje uspešno je treba po osmem dnevu nadaljevati z zdravljenjem z uporabo zdravila Aquarium Treatment 9 Anti Internal Bacteria glede na navodila tega zdravila.

Zaključek

Za konec naj samo povem, da upam, da vam nobenega izmed teh zdravil ne bo potrebno uporabiti pri vaših afriških ostrižnikih. Največ pa lahko k temu pripomorete seveda sami s tem, da primerno uredite in naselite vaš Malawi oz. Tanganyika akvarij, ter kar je najpomembnejše, da vaše ostrižnike primerno hranite in jim povzročate čim manj stresa. Kot preventivo pred tole boleznijo pa lahko občasno uporabite "Preis Coly" (ali pa kateri drugi podoben produkt), ki je namenjen optimalnemu vzdrževanju in globokemu čiščenju prebavil in škrg predvsem pri diskusih in Malawi ter Tanganyika ostrižnikih. Jaz prakticiram, da 1x tedensko namočin hrano v "zdravilo" Preis Coly in jim nato dam to hrano.


Opomba: Zdravilo Metronidazol boste v naših lekarnah našli pod imenom "Efloran" (100% Metronidazol).


Ta prispevek je povzet po članku “Bloat” avtorjev Jovan Ćurčić (Zoo Hobi, Beograd) in dr. Vladimir Čebašek (Univerza Beograd), ki je bil objavljen v 15-ti številki revije Tanganika Magazyn. Prevod in manjše dopolnitve: Gregor Bauer


Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.